Andra hästar som jag har ägt

Här presenterar jag alla ponnyer som jag har ägt, men som inte tillhört avelsverksamheten. Jag har inte bara haft New Forestponnyer utan även en godkänd minishetlandshingst, en welsh sek B (welshponny), en dartmoorponny och några korsningsponnyer, varav en med okänd härstamning.

Givetvis presenterar jag även min första New Forestponny Claestorps Summercloud "Clabbe" som är upphov till mitt stora intresse för New forest-ponnyn.

Ni hittar alla presentationer nedan, under de små bilderna.

Claestorps Summercloud "Clabbe"

Min första New Forest-ponny, född 1976 e.Deeracres Summertime RNF 2 u.Sweet Sue of Burton RNF 70 ue.Broomy Jupiter NFS 515

Tina

Korsningsponny, född 1988 e.Pomino SPAR 11436-75 (ej kvalificerad russhingst) u.Marina RS 263 (shetlandsponny) ue.Patrons Domino RS 5

Penco-Lee

Welshponny, född 1986 e.Wärnanäs Peng RW 64 u.Cymbelines Colombine RW 412 ue.Springbourne Golden Flute 3456 WSB

Zizi Top

Korsningsponny, född 1992 e.Fantomen II RW 77 (welshponny sek B) u.Tina ue.Pomino SPAR 11436-75 (ej kvalificerad russhingst)

Dr. Alban "Totte"

Dartmoorponny, född 1996 e.Hisley Prospect RD 1 u.Geisha RD 42 ue.Hele Lancer 5063

Darling Diana

Korsningsponny (arabkorsning), född 1982, okänd härstamning.

Fridhems Kalle RS 410

Shetlandsponny, mini. Född 1996 e.Almnäs Scurry RS 219 u.Fridhems Gilda RS 3167 ue.Richard van Laren RS 193. Godkänd hingst, men användes inte i avel under tiden jag hade honom, han var Martins första ponny.

Miclas Corona Magnifica

New Forest, född 2011 e.Miclas Activ RNF 100 u.Lady Jane RNF 249-S ue.Miclas Activ RNF 100. Helsyster med dubbelt EM-placerade hingsten Miclas Aristocrat RNF 195. Kommer antagligen få ångra mig livet ut för att jag sålde henne, men var sak behöver ibland ha sin tid i livet. 2 år på bilden.

Claestorps Summercloud "Clabbe"

Min första New forestponny var Claestorps Summercloud "Clabbe".

Clabbe var född 1976, en C-ponny e.Deeracres Summertime u.Sweet Sue of Burton ue.Broomy Jupiter. Hans mor Sweet Sue of Burton var trefaldig hingstmor, här i Sverige verkade hennes söner Burton After Dark och Claestorps Master Mariner. Kvar i England fanns Burton Sweet William NFS 1256 som jag tror gick ”på skogen” några säsonger.

Clabbe var en väldigt lat, extremt lat. Än idag har jag inte träffat på någon annan ponny som var lika lat och bekväm som honom. Vi tävlade i lätta klasser i hoppning, dressyr och terräng, och när vi var med i t ex ponnyallsvenskans lag fick vi oftast med oss en rosett hem. Clabbe var den ultimata lag-ponnyn, han knallade runt och gjorde det han skulle – men inte mer. Men, han var bussig på ridbanan, orkade jag bara driva på honom så hoppade han det jag styrde mot, även om det var en oxer på 1,20. Tyvärr orkade jag sällan rida och driva honom en hel bana när hindren blev lite högre. I dressyren gick han så fint så – så länge jag höll i dressyrspöet på framridningen. När jag släppte spöet ”dog” han, och jag fick verkligen kämpa för att vi skulle ta oss igenom programmet. Även i dressyr startade vi upp till LA, men jag måste erkänna att jag föredrog dressyrprogrammen som var på kort 20x40-bana. Var banan 20x60 orkade jag helt enkelt inte bära runt på honom, och det blev inga tempoväxlingar i vare sig trav eller galopp. Däremot lärde jag honom några trix, han kunde bland annat "buga" och han kunde stegra sig på befallning. Alltså, ingen frihetsdressyr, utan när jag satt på...

Vi startade aldrig i någon fälttävlansklass vad jag minns, men vi red några terrängritter, bland annat på Baståsen. Jag gav dock upp då han försökte klättra över hindren istället för att hoppa över dem. Exteriört var han en rejäl New Forest-ponny som tilldelades 9:a på sin typ i utställningsringen. Redan när jag ägde Clabbe bestämde jag mig för att köpa ett par New Forestston och börja avla så fort jag sålt honom. Jag var lite avundsjuk på de tjejer som hade duktiga tävlingsponnyer med ”tryck i” och just detta blev sedan mitt avelsmål.

Jag sålde Clabbe 1990, han flyttade till en liten flicka och han stannade där i resten av sitt liv. Clabbe avlivades efter att ha drabbats av tarmvred i november 2007, då var han 31,5 år gammal. Han levde i 17,5 år hos sin sista ägare.

Tina och Zizi Top

Tina född 1988, korsning russ/shetlandsponny efter den ej kvalificerade (inte godkände) russhingsten Pomino SPAR 11436/75 (e.Jidon 252 u.Domina 582) u.Marina RS 263 ue.Patrons Domino RS 5.

Tina stod i stallet som jag skulle hyra när jag började jobba i kostallet på Stäringe, det måste varit 1989 eller 1990. Hon kostade 1500:- och hon var tänkt att ha som sällskap till min förste New Forestvalack Claestorps Summercloud "Clabbe". Tina var extremt snäll, vi red in och körde in henne, varför krångla till det, det var väl bara att prova in en sele, gå runt lite med henne, visa henne sulkyn och sen spänna för? Inridningen gick lika enkelt.

1991 övertalade min husdjurslärare från lantbruksskolan mig att betäcka Tina med hans welshhingst Fantomen II RW 77 med motiveringen "Fantomen behöver något att leka med i sommar". Jo, så kan man också välja hingst - eller rättare sagt bli övertalad till...

Resultatet blev ett stoföl 1992 som fick namnet Zizi Top. Det är bara att tacka högre makter för att fölningen gick bra, jag missade förstås den, hon fölade ute i hagen vid kl 7:30 på morgonen, kl 8:30 ringde inspektorn på Stäringe och frågade om det skulle springa en föl i hagen. Jag hade släppt ut henne kl 7:00... Fölungen var jättestor, Tina var fyra år (förstagångsfölare) 111 cm i mankhöjd och Fantomen ca 130 cm. Fullständigt galet, i synnerhet då Tinas mamma var en rätt liten shetlandsponny, 93 cm i mankhöjd enligt stamboken. Nåja, det är troligtvis bara tur att det gick bra den gången. Jag skulle definitivt inte göra en liknande korsning - men en gång är väl ingen gång, i synnerhet då det var min lärare i husdjurskunskap som tjatat sig till att jag skulle köra Tina till hans hingst. Jag litade förstås på honom, han var ju lärare, lantmästare och allt...

Tina var barnponny i Nyköpingstrakten i flera år, sen såldes hon till en ridskola. Zizi tror jag hamnade i Uppland, jag minns att hon och hennes ägare var på omslaget på tidningen Wendy en gång.

Penco-Lee

Penco-Lee f.1986 isabell, welsh sek B, valack e.Wärnanäs Peng RNW 68 u.Cymbelines Colombine RW 412 ue. Springbourne Golden Flute WSB 5596 (B).

Jag köpte Penco av uppfödaren då han var fyra år och hingst. Han visades på hingstpremiering och besvikelsen var stor när han inte blev godkänd. Så här trettio år senare ser jag på foton att han inte visades fram av mig på ett riktigt rättvist sätt. Som valack guldbelönades han och han såldes senare som tävlingsponny där han hade fina framgångar i msv hoppning och SM i dressyr.

Darling Diana

Darling Diana var en ponny jag ägde en kort period, hon reds av min son Martins äldre halvsyster. Jag bytte till mig henne mot New Forestvalacken JR Brown som då var tre år.

Diana hette Smulan när vi hämtade henne 1995, men det tyckte den tilltänkta ryttaren var ett så fånigt namn på en tävlingsponny, så i bilen hem bytte Smulan namn till Darling Diana. Hon var en nätt C-ponny, enligt uppgift var hon född 1992, hade okänd härstamning men det var nog mycket arabblod i henne. Hon var vad man kallade "het", mycket svårriden, men det var väl bara att styra på hindren tyckte ryttaren. Det gick bra ändå över hindren, hon hoppade "som sjutton"- men mellan hindren - det var bara att blunda och hoppas att de kom i mål helskinnade...

Diana kunde bli fullständigt blockerad, och tyvärr gjorde det att hon var med om en mycket otäck olycka. Ryttarens far körde ett par med nordsvenskar och Dianas ryttare red bakom. Rätt som det var gick det inte att hålla Diana, och hon hoppade rakt upp i griplastarvagnen som nordsvenskarna drog. Hon skar sönder sig riktigt illa, men diskriktsveterinären lappade ihop henne. Tyvärr blev hon aldrig riktigt bra trots mycket jobb och lång rehabilitering, utan hon slaktades något år senare.

Dr Alban

Dr. Alban f.1996 brun, dartmoor, valack e.Hisley Prospect RD 1 u.Geischa RD 62 ue.Hele Lancer RD 5063 NPS.

Lilla "Totte" var klapphingst och jag köpte honom tillsammans med en kompis när han var ca tre år. Han kastrerades och meningen var att jag och min kompis skulle ha honom tillsammans och han skulle bli en trevlig ponny för våra barn, han var väldigt snäll. Bara efter något halvår flyttade min kompis och avståndet blev för stort för att våra barn skulle kunna "dela" på honom. Min kompis köpte därför även min del och senare såldes "Totte" till en ridskola.

Fridhems Kalle RS 410

Jag - eller rättare sagt Martin - har haft en godkänd minishetlandshingst, Fridhems Kalle RS 410, 85 cm, f.1996 e.Almnäs Scurry RS 219 u.Fridhems Gilda RS 3167 ue.Richard van Laren RS 193. Martin var fem och ett halvt år gammal när Kalle kom till oss, Kalle var ännu inte godkänd och så här i efterhand var det väl inte den allra lämpligaste barnponnyn - men Martin lärde sig att skritta, galoppera och sitta kvar när ponnyn bockade. Sen fick han börja rida på ridskola för att han skulle lära sig att trava och rida lätt.

Martin red Kalle en hel del, Kalle var även inkörd, men vi körde honom aldrig. Vi tog inte heller emot några ston till honom, men han stod borta på station ett par säsonger. Kalle var enormt snäll, vad jag minns var han bara riktigt stökig en gång, det var på en drop in-utställning och han gick mest på bakbenen - men han blev snabbt förlåten då han utsågs till Reserv Best in Show med fina 99889=43p. Ja, Kalle kom nog undan med det mesta för att han var så söt... Så här i efterhand tänker jag att det är helt otroligt att han aldrig rymde från någon hage, han gick bredvid stona med bara elrep emellan, eller trästaket och en enkel eltråd. Men, Martin växte snabbt och hösten 2004 eller om det var i början av 2005 flyttade Kalle vidare till en ny familj.

Miclas Corona Magnifica

Miclas Corona Magnifica e.Miclas Activ RNF 100 u.Lady Jane RNF 249-S föddes 2011 och jag ägde henne från att hon föddes, även om jag inte står som uppfödare till henne. När jag köpte henne från Miclas stuteri hade jag gjort upp med Åsa Heldemar att om Lady Jane skulle få ett föl efter Miclas Activ så skulle avkomman få Miclas-prefix.

Jag hade gärna behållit Corona, men jag orkade bara inte just då, det var helt enkelt fel tid i livet och hon såldes som nyavvant föl. Corona var väldigt blyg som föl, men det är inget man märker av nu när hon är vuxen - tvärtom! Numera kallas Corona för "Maggan" och hon har varit Svenska New Forestföreningens rasrepresentant vid SIHS (Sweden International Horse Show i Friends arena) under flera år. Den uppgiften har bland annat bestått i att stå i en liten paddock inne på mässområdet och bli klappad och hon har även burit Lucian i den stora julshowen vid SIHS några gånger.

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan