19. dec, 2014

Stamböcker, härstamningar och brevvänner

Ända sedan jag började intressera mig för hästar har jag varit intresserad av härstamningar och stamböcker: Jag vet faktiskt inte riktigt hur det började, men antagligen var det ridskolan jag började rida på som väckte intresset. Ägarna till ridskolan hade en mindre uppfödning av Svenska Halvblod (SWB) och namntavlor med härstamning hände noggrant ovanför varje hästs box eller spilta.

 Att samla på härstamningar på 1980-talet var inte helt lätt. Man kan tro att vi är tillbaka på 1800-talet, men vi talar om en tid som bara ligger omkring 30 år tillbaka i tiden. För att få tag i härstamningar, syskon till favoritponnyn och bilder på alla släktingar skaffade man sig brevvänner runt om i landet. Brevvännerna kom man i kontakt med via annonser i New Forest-bladet och tidningar som t ex Min Häst.

Jag köpte tidigt mina första stamböcker, Riksstambok för ponnyer, som innefattade de brittiska och irländska ponnyraserna, samt lusläste rasföreningarnas tidningar samt SPAF’s tidning Vår Ponny. Jag var medlem i flera rasföreningar redan innan jag skaffade min första egna ponny och alla julklappspengar gick åt till att betala medlemsavgifterna. Jag samlade på ALL information, och med brevvännerna bytte jag stamtavlor och bilder och senare även foton. Jag hade som sagt köpt mina stamböcker tidigt, men de som inte hade egna stamböcker fick låna dem på biblioteket. Böckerna var ofta referensmaterial och lånades inte ut, så man fick vackert sitta på biblioteket och skriva av härstamningarna eftersom det var alldeles för dyrt att kopiera… För att kolla vad släktingarna hade gjort på tävlingsbanorna fick man läsa Svenska Ridsportsförbundets Statistikkalender som gavs ut en gång om året. Den var inte särskilt lättläst eftersom ponnyerna stod i en för mig mycket ologisk ordning, samt att härstamningarna var väldigt förkortade på en mängd olika sätt. Jag tror jag hittade 12 olika stavningar/förkortningar på welshhingsten Coed Coch Targed RW 68.

Numera är det betydligt lättare att forska i sin ponnys härstamning, samt se vad föräldrar, syskon och andra släktingar har för meriter. Oftast finns uppgifterna bara ett par ”klick” bort eftersom det finns flera omfattande databaser på internet. Den största och absolut mest omfattande är Svenska Ridsportsförbundets databas ”Blå Basen” (http://www.blabasen.se/sh/SokHast) som innehåller nära 400 000 hästar (!!!). New Forest den ras som har flest individer i Blå Basen, nära 61 000 individer. Detta kan jämföras med shetlandsponny som är den ras som har näst flest individer i databasen, cirka 42 000 ponnyer.

Andra väl utbyggda databaser är till exempel finska ”Sukuposti” (http://www.sukuposti.net/) och ”All breed pedigree” (http://www.allbreedpedigree.com/) : Den sista får man dock vara väldigt källkritisk när man söker uppgifter eftersom vem som helst kan lägga in härstamningar. En annan användbar databas är Svenska Ridsportförbundets Tävlingsdatabas, TDB (https://tdb.ridsport.se/horse_results/search) där man kan hitta tävlingsresultat för både ponnyer och ridhästar. Om man skall köpa ponny eller betäcka sitt sto är både Blå Basen och TDB utmärkta att söka uppgifter i. Många annonser och hingstannonser är inte särskilt opartiska (vem är inte partisk när det gäller de egna hästarna – de är ju bäst på jorden!) och ibland händer det att ponnyns meriter är något överdrivna. Då är det lätt att kontrollera om uppgifterna stämmer och bilda sig en egen uppfattning. Ibland är det som verkar för bra för att vara sant i annonser faktiskt för bra för att vara sant…

 Nåja, tillbaka till brevvännerna. Efter att ha brevväxlat ett tag var det dags att ses, och det skedde ofta i samband med en utställning eller premiering eftersom ”alla” skulle dit ändå. Jag var inte gammal då jag sov i tält tillsammans med lika stamtavlenördiga vänner bara för att besöka en riksutställning för welsh på Valla i Linköping. Vi cyklade från campingen till Valla på lila hyr-cyklar, det glömmer jag aldrig. Andra utflykter var att cykla ett par mil för att fotografera en shetlandsponnyhingst eller åka buss till Brolötens connemarastuteri för att titta på deras hingstar och ston och något år promenerade jag och en kompis från Kolsva till Strömsholm bara för att besöka en premiering. Men det var det värt, man kom hem med en katalog med massor av intressanta stamtavlor och en rulle nytagna foton i formatet 9x9. Vi pratar fortfarande 1980-tal, inte stenåldern även om det kan verka så.

Redan under brevväxlingstiden fick jag kontakt med flera personer som jag har mer eller mindre kontakt med än i dag, bland annat Rebecka Jakobsson (Cassel) som red på Valla i Lindköping, Cornelia ”Cela” Larsson (Bengtsson) som hade ett sto som hette Sindy IV RNF 1404 och Lotta Olin från Falsterbo som hade en halvbror till min första New Forest Clabbe. Hennes ponny hette Claestorps Gay Bucaneer, en skimmelvalack efter Fritham Gay Cloud RNF 10.

 Idag driver Cornelia Idyllens stuteri tillsammans med sin make Martin och tidigare i höstas köpte Lotta Olin (som numera bor i Skellefteå) en av mina uppfödningar, Dimmans Electra RNF 2706 f.2007 e.Fredriksbergs Dizney RNF 98. Cirkeln känns sluten på något sätt.

Flera brevvänner från 1980-talet föder framgångsrikt upp ponnyer av andra raser och är aktiva i ”sina” rasers avelsföreningar. På något sätt lade vi grunden till ett stort avelsintresse och tydligen även en viss kunskap som vi har haft nytta av när vi omsatt teori till praktik genom att senare bli ponnyuppfödare.

 //Helena

Härstamningar till de ponnyer som nämns i texten (länkar från Blå Basen):

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan