18. dec, 2014

Mer om Clabbe

Jag måste fortsätta att berätta om min första New Forestponny Claestorps Summercloud ”Clabbe”, för han har haft betydelse för mitt fortsatta intresse för New Forest-ponnyn i både avels-och tävlingssammanhang. Som jag berättade i förra inlägget så var han en väldigt lat men exteriört en rejäl New Forest-ponny som tilldelades 9:a på sin typ i utställningsringen.

Clabbe var född 4 juni 1976 hos Grevinnan Penelope Lewenhaupt, Claestorps säteri, Katrineholm och han var mörkbrun med ett litet stjärnämne, strimma, och en vit fläck på underläppen. Clabbe var 139,0 cm hög. Hans härstamning var mycket fin, hans mor Sweet Sue of Burton RNF 70 var trefaldig hingstmor. Här i Sverige verkade hennes söner Burton After Dark RNF 20 och Claestorps Master Mariner RNF 36 och kvar i England fanns Burton Sweet William NFS 1256 som jag tror gick ”på Skogen” några säsonger.

Redan innan jag träffade Clabbe och blev New Forest-frälst hade jag forskat i ponnyhärstamningar, jag var medlem i flera rasföreningar och fick tidningen ”Vår Ponny” som Svenska Ponnyavelsförbundet (SPAF) gav ut. Denna tidning lusläste jag verkligen och den är väldigt saknad av mig. Den innefattade information och artiklar om alla godkända ponnyraser i Sverige – Connemara, New Forest, Welsh mountain, Welshponny, Shetlandsponny och Gotlandsruss, samt sista åren även Svensk Ridponny. Tidningen lades ner 1993. När ”Vår Ponny” fanns hade jag koll på alla ponnyraser, i synnerhet var de godkända hingstarna fanns och när/var det var utställningar! Jag hade även köpt alla de utgivna banden av ”Riksstambok för Ponnyer” som innefattade de brittiska och Irländska ponnyraserna.

Clabbes härstamning var mycket rolig att forska i, hans mödernelinje var visserligen kort, hans mormor Happy Maunder NFM 3167 var efter Forest Horse u.Forest Mare. Men det fanns andra delar i stamtavlan som det gick att forska riktigt djupt i!

Clabbe var efter Deeracres Summertime RNF 2, en liten fuxhingst född 1958 som importerades till Sverige 1964 av Bengt Forsman, Kurt Graaf och Nils Ljunggren, på uppdrag av Svenska Ponnyföreningen. Härstamningsmässigt var han intressant då han inte hade någon av ”de fem stora” (Brookside David, Denny Danny, Goodenough, Broomy Slip-On eller Knightwood Spitfire) i härstamningen.

Deeracres Summertime var 6 år då han kom till Sverige. I unga dagar var han en känd vinnare i utställningsringarna, först i England och sedan i Sverige. De första åren i Sverige ägdes Deeracres Summertime av Olof Ljungcrantz, Värends Stuteri och 1968 såldes han till Ingemar Iletorp, Stillingsön. Deeracres Summertime var den första New Foresthingst som A-premierades i Sverige och han lämnade sonen Springtime RNF 33 samt 21 stambokförda ston efter sig i stamboken. Deeracres Summertime var även far till SM-vinnaren Smedhults Black Boy.  Deeracres Summertime hade verkat en del i aveln i England innan han exporterades till Sverige, och han blev där far till bland annat Lyndhurs Springtime NFS 636 som har ett flertal ättlingar bland annat i England, Danmark och Sverige. Jag planerar att återkomma till denna hingst i ett senare blogginlägg.

Clabbes mor var som ovan nämnt Sweet Sue of Burton (f.1961, mörkbrun), och hon var i sin tur efter Broomy Jupiter NFS 515. Broomy Jupiter var efter Broomy Slip-On u.8306 Broomy June NPS. Broomy June var e.Telegraph Rocketer u.7705 Broomy Starlight II NPS och nu började bli riktigt intressant I härstamningsforskningen! Broomy Starlight II var ett fuxsto född 1940, och via hennes möderne kunde man forska ända tillbaka till de engelska fullblodets anfäder via hennes mormorsfar Picket Hermit 435 NPS som var e.St. Osmond xx u.ett brunt exmoorsto. I härstamningen återfanns även fellponnyn Weardale Hero 607 NPS, ett welsshto och ”W.Burrys cobhingst”!

Detta med härstamningsforskning är fortfarande ett stort intresse, men nu är det enkelt med databaser på internet, man får fram många generationer med bara några ”klick”. Det är inte många årtionden sen som man fick tejpa ihop rutade papper för att skriva ner härstamningarna. Dessa ihop-tejpade stamtavlor kunde täcka ett helt vardagsrumsgolv och för att få fram uppgifter och bilder på alla släktingar sökte man information via brevvänner och rasföreningar. Det låter som stenåldern, jag vet, men vi pratar om 1980-talet!

Brevvännerna är ett annat kapitel av hästlivet, det får nästa blogginlägg handla om.

//Helena

Härstamningar till ponnyerna som nämns i texten (länkar från Blå Basen):

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan