21. nov, 2019

Flocken och fribetäckning

För varje år som går så blir jag mer och mer fascinerad av flockens betydelse för hästarnas välbefinnande, och hur de grupperar sig och rangerar sig. Det var otroligt intressant att se dynamiken i flocken under förra året då Emir gick på fribetäckning, och jag kunde sitta i timmar och bara iaktta dem. Vi hade polisen Christie som gjorde utfall som en terrier bara Emir närmade sig de andra stona - men hon lät sig betäckas utan tvekan när det var dags för henne, Alize som "lade beslag på" Emir, Courtney och Lady Jane som "smög iväg" till Emir när det "var dags" men därefter skyndade snabbt tillbaka till de andra stona, och vi hade Queenie e.Eros som vaktade stenhårt på Lotus och hennes fölunge Helios som också är efter Eros. Emir vågade inte betäcka Lotus förrän vi tog bort Queenie från gruppen, och i ärlighetens namn tror jag aldrig att Emir vågade betäcka Queenie överhuvudtaget. Jag trodde definitivt inte att ett treårssto kunde prygla upp en vuxen, betäckande hingst på det sätt som Queenie spöade Emir, han var verkligen rädd för henne - även då hon var brunstig. Det gästande stoet Daisy sågs som en inkräktade och jagades från flocken trots att hon gått med några av stona innan och de släpptes in samtidigt till de övriga; och när vi skulle betäcka henne "för hand" så vägrade Emir bestiga henne trots att hon var i högbrunst...

I helgen såg jag något annat som var mycket fascinerande, de ston som är mycket nära släkt hade grupperat sig och distanserat sig från de andra stona. Dessa ston är inte släkt i nedstigande led, utan de är "systrar" på lite olika sätt. Under sommaren har stona gått på olika beten, men sen några veckor går de tillsammans, 12 ston i åldrarna föl - 28 år. Fem av stona är dräktiga. Några av stona gick tillsammans förra vintern, några ston har gått tillsammans som unga, men det har tillkommit föl, och jämför man hur rangordningen i hagen har sett ut tidigare är det inte självklart att just dessa ponnyer skall välja att gå tillsammans. Ponnyerna har alltså gått i olika grupper på olika beten under sommaren, och några "radarpar" har nu delat på sig, för att i stället välja att gå med sina systrar.

Fr.v ser vi på bilden:
- HEMBYS LOTUS f.1995 e.Miclas Activ u.Vramsfälts Filippa
- MICLAS CLAUDIA SCHIFFER f.2002 e.Miclas Activ u.Silverlea Busy Lizzie
- MICLAS AGATHA CHRISTIE f.2006 e.Miclas Activ u.Silverlea Busy Lizzie
och
- MICLAS COURTNEY LOVE f.1999 e.Lipton (SWB) u.Silverlea Busy Lizzie
Framför Christie ligger Lotus' fölunge HEIDI e.Emir, fölungen bakom Christie är hennes egen dotter ANASTASIA e.Emir.

Lotus, Claudia och Christie har alltså samma far. Claudia och Christie är helsystrar, och Courtney har samma mor som Christie och Claudia. Lotus och Courtney är alltså inte alls släkt men anser tydligen att de tillhör samma familj ändå - båda har ju gemensamma systrar i gruppen, antingen på fädernet eller på mödernet. Lotus som inte är ur samma mödernelinje som de andra - men som har samma far som Claudia och Christie borde inte tillhöra "familjen" - eller känner de på sig att de är efter en och samma hingst, en individ som de aldrig träffat närmare? Känner de ändå av att de är så nära släkt? Kan det vara en lukt, en spegling av varandras temperament, eller "berättar" de det för varandra på något sätt...? Blir banden inom gruppen ännu närmare varandra med tanke på att fölungarna är nära släkt de med, båda är efter Emir? Känner stona på sig att de alla är dräktiga med samma hingst (Emir)?
Hade de varit en människofamilj hade vi sett släktkonstellationerna på annat sätt, inte bara genom blodslinjerna, men sådana släktband räknas inte på hästarna.

Jag menar inte att sätta mänskliga känslor och mänsklig kommunikationsförmåga på hästarna, men helt klart tror jag att deras kommunikation är något som vi inte begriper oss på, vi inte kan mäta det och vi kan inte veta hur hästarnas tankegångar går. Men - visst är det intressant!

(BTW - Om jag får för mig att skaffa något mer skimmelsto - skjut mig... Det är inte jätteskojigt att ha skimlar i lösdrift den här tiden på året, men jag försöker intala mig att de andra hästarna är lika skitiga, även om det inte syns.. )

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan