24. mar, 2018

Anna Hassös krönika om hästhållning

Anna Hassös kloka artikel (klicka på länken ovan för att komma till Tidningen Ridsport) är värd att dela i alla forum, om och om igen. Jag ser de här problemen hon tar upp i mitt yrke, när jag driver min verksamhet (ponnyuppfödning) och inte minst när jag tar del av dagens så kallade hästkunskap som sprider sig via t ex forum och grupper på nätet och i sociala medier.

Jag fick mycket av min grundläggande hästkunskap under åren på Fredriksbergs Stuteri och trettio år senare blir jag fortfarande mer och mer övertygad om hur rätt det var. Hållbara hästar som presterar upp i hög ålder tycker jag är ett gott kvitto på en avel, uppfödningsform, träning och allmän hästhållning som fungerar.

Artikeln är verkligen bra skriven och det är viktigt att verkligen ta till sig och rannsaka sin egen hästhållning. "Alla" vet att hästar behöver grovfoder, långa ättider, utevistelse i stora hagar, möjlighet till mycket rörelse, varierat arbete på olika underlag, återhämtelse/bete, social kontakt eftersom de är flockdjur osv. Ändå är just deras häst unik och kan tyvärr inte gå ute, måste gå själv, måste ha skydd i hagen, måste ha specialfoder, kan bara ridas i ridhus osv. Dessa "unika" hästar blir tydligen fler och fler och bortförklaringarna är många.

Är det aveln, är det uppfödningsformen, är det brist på grundläggande djurkunskap, är det handeln med ett (för) stort utbud av (onödiga?) prylar som styr? Vad kan vi ändra på? Själv saknar jag mer utbildning om hästen "som djur" och tycker att det är ett stort kunskapstapp mellan lantbruksnäringen, avel/uppfödning och hästens uppväxt fram till 2-2,5 års ålder då hästen "plötsligt" är ett "sportredskap" som vi ställer allehanda krav på. Allt hänger ihop.
Dela och sprid gärna artikeln.
//Helena Grühb, Dimmans New Forest stuteri

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan