7. jan, 2015

Mina egna hästar och avslut

Nu har det gått en månad, och det är dags för mig att lämna över blogg-stafettpinnen. Månaden har gått fort och jag har bara hunnit med att skriva åtta inlägg trots att jag förberett och skrivit stödord för 30 inlägg – jag kanske får komma tillbaka i stafetten och skriva dem någon annan gång?!

 Bland mina tilltänkta rubriker finns ” Ponnysporten är stor i Sverige”, ”Svenskfödda ponnyer”, ”Marknadsföring”, ”EM i Sverige 2015”, ”New Forest-ponnyer som tävlat i EM och NM”, ”Hur kan man jämföra olika prestationer och tävlingsklasser?”, ”Ungponnyer”, samt förstås lite andra roliga bilder och minnen från bland annat min tid på Fredriksberg och resan till New Forest 1988. Sen skulle jag gärna vilja berätta mer om de ponnyer som betytt extra mycket för mig, det finns de som tagit en extra stor plats i hjärtat.

Jag har ju skrivit en hel del om min första NF-ponny ”Clabbe” och han har absolut betytt mycket för mitt fortsatta avelsarbete på ett lite märkligt och bakvänt sätt, men min ”hjärtehäst” är Fredriksbergs Dizney RNF 98 som jag hade hos mig i många år. Bara Dizney är värd flera egna inlägg och det finns mycket annat att skriva om och även diskutera - och kanske till och med väcka debatt om - inom ponnyvärlden.

Största anledningen till att jag inte hunnit skriva så mycket som jag önskat är att vi flyttat och det har verkligen tagit tid! Vi började att flytta våra saker från gården i Gärdslöv den 14 december – och vi har ännu inte tömt gården. Det är otroligt mycket saker som finns samlade på en gård och jag är väldigt duktig på att samla på mig prylar, framförallt böcker, (häst)tidningar och hästsaker. Prylarna i sadelkammaren har jag inte börjat flytta ännu, jag vet faktiskt inte riktigt var jag skall göra av dem, jag har inte någon färdig sadelkammare på vårt nya ställe.

 Vi hade räknat med att flytta hit hästarna redan runt den 17-18 december, men det blev inte så, vi körde hit dem på annandag jul i stället. Det var alltså över en vecka som vi körde fram och tillbaka flera gånger om dagen bara för att sköta djuren, det tog förstås extra tid. Som tur är har vi bara sju hästar hemma, vi hade med oss 6 ponnyer från Gärdslöv och nu har ett sto som varit utlånat för avel kommit hem, så det är totalt sju hästar vi har hemma.

Eftersom jag inte skrivit något om mina egna hästar ännu är det kanske dags att göra det, men det får bli en kort presentation. Vi har idag elva hästar, tio New Forestponnyer och ett russ.

Här hemma går nu:

 Dimmans Elmia RNF 2092, född 1994 – dräktig med sitt tionde föl

Dimmans Denitha RNF 187-S, född 1993 – dräktig med sitt nionde föl

Lady Jane RNF 249-S född 1998 – dräktig med sitt elfte föl

Dimmans Echo född 2011

Dimmans Decideria född 2012

Dimmans Estancia född 2012 och

Dimmans Emmylou född 2013

 Våra hingstar Dimmans Eros RNF 182 (född 1998)och Dimmans Emir RNF 208 (född 2010)står hemma hos sina respektive ryttare, Eros tävlar och Emir är under utbildning.

Gamla ”Peggy” (Priory Miss Ellie RNF 1734, född 1988) går kvar vid granngården till gården vi bodde på tidigare, där lever hon pensionärsliv och rids ett par dagar i veckan av ”sin” matte som är 60+ (de blir 89 år tillsammans under 2015!). För några veckor sen lånade vi ut lilla russet Jojovisst till en liten flicka i närheten som skall rida henne och förhoppningsvis kommer hennes mamma även igång med att köra Jojo, vilket jag inte haft tid att göra.

 Planerna för 2015 är att Eros och Moa Nordfjäll skall satsa vidare för att nå målet - att tävla i EM i fälttävlan på hemmaplan i augusti. Emir skall gå sitt bruksprov i mars, Decideria och Estancia skall visas vid treårstest och sommarpremiering. Echo skall fortsätta sin utbildning under ryttare och visas vid kvalitetsbedömning och Emmylou är till salu. Till våren väntar vi fyra föl och jag kommer att betäcka några ston i år också.

 Jag avslutar min Blogg-månad med några bilder på mina hästar. Några av bilderna är på våra hästar när de precis hade flyttat hit på Annandag jul. Bilderna är tagna när vi släppt ut dem i deras nya hage för första gången.

Tack för mig, hoppas att ni tyckt att det har varit roligt att läsa mina inlägg!

 //Helena

Härstamningar till de ponnyer som nämns i texten (länkar från Blå Basen):

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan