12. dec, 2014

Presentation

Det är svårt att skriva en presentation, vad vill folk veta, vad är intressant att läsa om, vad är allmänintresse och vad är för personligt? Jag försöker väl i alla fall.

Jag är lite äldre än 27 år, närmare bestämt några år över 40. Jag har en ”gubbe” och tre söner mellan 6-18 år och vi bor på en gård sydväst om Skurup i södra Skåne. Just nu håller vi på att flytta till en gård som vi köpt sydöst om Skurup.

 Jag är uppvuxen och bodde fram till trettioårsåldern i Sörmland, men bor sedan 15 år i Skåne. Jag flyttade hit för att läsa till Lantmästare på Alnarp, jag hoppades att åren skulle gå fort så att jag kunde flytta upp till Mälardalen igen. Jag hade pluggat ett halvår i Skåne några år tidigare och vantrivdes, jag gillade framförallt inte vädret, horisontellt regn och ständig blåst är något jag aldrig kommer att trivas med, men man lär sig leva med det! Planerna att flytta upp till Sörmland efter åren på Alnarp blev det nämligen inte något av med…

Jag äger just nu elva ponnyer, tio New Forest-ponnyer och ett russ. Mina egna ponnyer väntar jag med att skriva om till en annan dag – de är värda ett, eller flera egna inlägg!

 Mina första kontakter med New Forest-ponnyn var vid Högtorps Ridskola utanför Mellösa i Sörmland, och detta var i början av 1980-talet.  De första favoriterna var efter Smedhults Cavat RNF 44 som stod i Sörmland hos Maj och Lennart Klasson på Näsbyholms Stuteri utanför Strängnäs under 1970-talet. Några favoriter jag minns är Cavaljer f.1976, Kithara f.1976 och Chanteuse f.1976 - alla e.Smedhults Cavat RNF 44, samt Petra RNF 596 f.1970 e.Mudeford Pete RNF 3 och Hafnia f.1971 e.Merrie Marshall RNF 1.

Några andra New Forestponnyer som jag träffade regelbundet i början av 1980-talet var Casimirsborgs Cindy f.1976 e. Pantaco RNF 50 och Insula Giddi RNF 579 f.1966 e.Merrie Marshall RNF 1, båda dessa ägdes av klasskamrater till mig. Eller rättare sagt, Giddi ägdes av min klasskamrats storasyster, och det var på nåder vi överhuvudtaget fick borsta henne. I stället fick vi roa oss med min klasskamrats russ Domino och deras grannes shetlandsponnyer ”Cappy” och Capoona. Grannen var en äldre, ganska barsk farbror (tyckte jag då) som även han hade ett New Foreststo som vi (vad jag minns) aldrig lyckades fånga i hagen. Hon hette Broomy Bright Light RNF 379 och var mor till godkände hingsten Casimirsborgs Avocado RNF 63 samt till ovan nämnda Casimirsborgs Cindy. Mannen som ägde ”Brightan” och som välvilligt lånade ut sina shetlandsponnyer Kirkbride Bluecap RS 11 och Capoona RS 194 var Sture Hummerhielm, som några år senare valdes till ordförande i Svenska New Forestföreningen.

 //Helena

 Härstamningar till ponnyerna som nämns i texten (länkar från Blå Basen):

Hafnia och Chanteuse har jag dessvärre inte några fullständiga uppgifter om, men Hafnias mamma skall ha hetat Sofie och Chanteuses mamma skall ha hetat Cherie. I Blå Basen finns det en Hafnia f.1971 e.Wootton Bracken RNF 7 u.Oakley Little Owl NFM 623 – eventuellt kan det vara den Hafnia som jag träffat.  Hafnia - http://www.blabasen.se/sh/SokHast?a=visa_hast&id=95658

 Russet Domino var f.1969 e.Dennis 164 u.Dussan (ex Klippa) 431

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan