7. jan, 2022

Sammanfattning av 2021 och just nu, januari 2022

2021 har inte varit något roligt år, det har varit stiltje på det mesta på grund av corona och inte så många andra muntra tilldragelser. Visst har det funnits några ljusglimtar och det får jag också försöka komma ihåg när jag skall sammanfatta året.

I mars visades Helios för avelsvärdering, han tilldelades 88886=38p och blev inte godkänd enligt rasvisa krav. Jag hade egentligen inte särskilt höga förhoppningar, men efteråt kändes det som han föll på målsnöret, nämnden ville gärna se honom igen till nästa år. Han tilldelades hopputmärkelse vid treårstestet och under sommaren betäckte han Lady Jane som nu är dräktig med honom. Efter sommaren såldes han till Helena Lundbäck och Roberto Christofoletti i Norrköping, när de köpte honom hade de för avsikt att fortsätta hålla honom som hingst och visa honom igen, hur det blir får framtiden utvisa. Han får i allafall de bästa förutsättningar han kan få för att i framtiden komma ut på tävlingsbanorna där han "hör hemma".

Hösten 2020 lånade jag ut Eros för lättare ridning och i april 2021 ådrog han sig ändå en mycket svår senskada under ridning. Rehabiliteringen pågår fortfarande och det har varit många bakslag, bland annat fick han ett litet skavsår fram på skenbenet när han var bandagerad och i sommarvärmen blev det både en kraftig infektion och svallkött som tog många månader att behandla. Sårskadan är nu helt läkt, men det är tveksamt om han någonsin kommer bli helt bra. Han blir 24 år i april och det är framförallt åldern han har emot sig i läkningsprocessen. Men, vi har inte gett upp, även om det har känts som hans liv har hängt på en skör tråd några gånger. Nu är han i allafall pigg, glad och ohalt - det känns förstås lovande!

Två fina föl föddes i juni 2021, Christie fick ett hingstföl som visade sig vara konstant rödskimmel och Lady Jane fick ett fuxfärgat stoföl. Båda fölen är efter Polsbury Pessoa och fick namnen Amadeus och Lady in Red. Rödis är tingad och åker till Holland efter avvänjning. 

Fem ston betäcktes / seminerades under 2021, och lite oväntat valde jag att seminera tre ston - varav två renrasiga, välstammade New forestston med ridponnyhingst i stället för renrasig New Foresthingst. Först ut var Estancia som har stått uppe hos min barndomsvän Malin Pettersson och hennes dotter Emelie i många år, i samråd med varandra beslöt att seminera Estancia med Converse All Star RP 186, en Svensk ridponnyhingst med SWB (ridhäst), fullblod och welshponny-blod i härstamningen. Malin kommer att behålla fölungen. Att jag tog Converse All Star på ridponnystoet Courtney var ett ganska självklart val, hon seminerades med honom 2020, blev dräktig men var tom vid 90-dagarskontrollen. I år krävdes några semineringar, en behandling, "tvillingvarning" (vilket krävde fler ultraljudskontroller) samt lite brunstkrångel innan hon blev dräktig, därefter fick hon Regumate i 90 dygn, puh. Nu hoppas jag verkligen på ett fint, friskt föl till våren! Tredje stoet som seminerades med Converse var lilla Miclas Agatha Christie. Ett val som inte kändes självklart - ett riktigt bra sto som hon är "ska" ju gå i renrasavel. Men ändå var kombinationen lockande med målet att få en avkomma i höjden 146 - 148 cm, lite mer långlinjerad och med en större galopp. Christie själv är bara 133 cm i mankhöjd. Vi får väl se om jag "tänkt rätt", det skall i allafall bli oerhört spännande att se resultatet! Lady Jane valde jag att betäcka med Helios, trots att han inte är godkänd enligt rasvisa krav. Det finns hingstar med sämre kritik och poäng som har använts i allmän avel. Avkomman kommer inte att bli stamboksberättigad. Femte stoet som betäcktes var Miclas Claudia Schiffer, hon blev också dräktig men kastade i november. Jag beslutade i sambend med det att inte betäcka henne mer.

Nu har Claudia börjat ridas lite igen, och ytterligare två av mina gamla ston har åter "blivit ridponnyer" efter avslutad avelskarriär - även om jag  fortfarande äger dem. I början av 2021 flyttade Lotus till sin ryttade John i Köpingebro och i början av sommaren flyttade Elmia till Yddingefarm för att ridas av lilla Daniele. Båda har det mycket bra och båda ser ut att tycka att det är väldigt roligt att aktiveras under ryttare igen, även om det förstås inte handlar om några avancerade övningar. Lotus blir 27 år och Elmia blir 28 år i vår. Härligt med gamla trygga, hållbara ston, både Elmia och Lotus har lämnat tolv föl var.

Några hästar har kommit hem, Eros kom hem i samband med att han skadade sig i våras och nu under hösten kom även Estancia, Decideria "Dessi" och Ebony hem. Det var planerat sedan länge att Estancia skulle komma hem eftersom hon skall föla här och gå här tillsammans med sin fölunge fram till avvänjning våren 2023. Dessi kom hem för en kortare tid och skall inom kort åka tillbaka till sin ryttare Hanna. Däremot var det inte meningen att Ebony "Bonny" skulle komma hem, hon skulle egentligen åkt till en ny ryttare efter att hon hade stått borta i drygt ett år. Tyvärr blir inte alltid saker som planerat, det är inte aktuellt att börja rida Bonny än på ett bra tag, hon behöver en lång vila och skall gå här och göra ingenting fram till april/maj. Till våren kommer även Lady Madonna hem, hon har varit utlånad för avel och när hennes fölunge är avvand så är det dags att söka efter en ryttare till henne och låna ut henne för träning/tävling. I somras var hennes helsyster Little Queenie här och hälsade på ett par dagar, hon är utlånad till min kusin Babbs och rids av hennes dotter Maya. I år är planerna att de skall komma ut på tävlingsbanorna och det skall bli så spännade att följa dem i framtiden!

Emir står fortfarande hos sin ryttare Lina som haft honom i drygt tre år, och planerna för honom känns lite osäkra eftersom han är tagen ur avel på grund av att han är bärare av PSSM1. Jag fick det tråkiga beskedet sommaren 2020 och jag har sedan dess hoppats på att Jordbruksverket och / eller Svenska hästavelsförbundet (genetiska rådet) och Svenska New Forestföreningen skall kunnat lämna något besked om hur framtiden kommer att se ut. Enligt uppgift förs det diskussioner, men något resultat av det har jag ännu inte sett. Troligtvis blir det försäljning av Emir och antaligen lär han kastreras i samband med det. Jag och Lina planerar framåt för några månader i taget. 

Nej, det har inte varit något särskilt roligt år, men jag avslutade året med att göra sågot riktigt kul; jag köpte en fölunge. Hon heter Ella-Li f.2021 och är e.Marrondales O'Connor u.Dimmans Elsa ue.Dimmans Emir uu.Dimmans Echo uue.Miclas Activ uuu.Dimmans Electra - e.Fredriksbergs Dizney u.Dimmans Elmia. På mödernet är det alltså många generationer ston som jag är uppfödare till, Elmias mor var mitt första New Forest-sto Miss Ellie. Ella-Li har även Emir som morfar och jag har dessutom haft hennes mormorsfar Activ och mormorsmorfar Dizney så man kan ju säga att hela mödernet är "hemmagjort". Ella-Li flyttar hit i samband med att betessäsongen börjar, så det dröjer ännu några månader. Jag är mycket förväntansfull och ser verkligen fram emot att få hem henne! All avel är kul, men jag tycker att det är så otroligt mycket roligare att avla på mina egna linjer, blir det bra känns det verkligen som en bekräftelse på att jag "gjort rätt" flera gånger. Den känslan är oslagbar. 2021 var det första året sedan 2005 som det inte föddes någon fölunge här hos mig där jag antingen hade fött upp mamman eller pappan. Jag har flera riktigt bra unga ston av egen uppfödning som jag planerar att ha i avel när de varit ute på tävlingsbanorna, så framtiden känns säkrad för att jag åter skall få uppfleva den känslan. Jag har valt att behålla Echo, Estancia, Decideria, Little Queenie, Lady Madonna, Ebony, Lili Marleen och Carly Simon. Jag är uppfödare till dem alla och alla åtta har (minst) en förälder som jag är uppfödare till. Sen kommer ju gruppen utökas med Ella-Li och även om jag inte är uppfödare till henne så är hon resultatet av min avel i flera generationer på mödernet

Nytt år, nya tag. Målet för 2022 är förstås att Eros blir helt frisk, att stona nedkommer med fina föl, att stona blir dräktiga och alla får vara friska och krya. I år vet jag inte riktigt hur många ston jag skall betäcka, den enda som är säker är Christi och kanske blir det Lady Jane och Courtney. De är gamla, men väldigt fina och i bra skick, så planerna får ligga öppna. Jag leker lite met tanken att betäcka antingen Estancia eller Ebony, men egentligen har inte planerna varit att sätta dem i avel nu även om Estancia fölar i år. Hur många ston som kommer att betäckas i år beror även på om jag kommer att ha någon hingst för avel här hemma under säsongen. Drömmen är förstås att åter kunna använda Emir, men i dagsläget känns det som en utopi även om jag vill behålla hoppet. Men, jag måste erkänna att jag börjat titta lite efter att ha en hingst på station i år. Jag leker i allafall med tanken, och det känns bra att lusten att hålla hingst verkar vara på väg tillbaka. Det har varit riktigt knäckande att "förlora" två så bra hingstar som Eros och Emir på bara två år. Även om jag fortfarande äger båda och de lever i högsta välmåga så är Eros infertil sedan 2018 och Emir togs alltså ur avel 2020 på grund av PSSM1.

Men, oavsett mina planer för hästarna så är min största önskan att jag själv blir helt frisk. 2021 har verkligen varit tungt av många skäl, inte bara när det gäller hästarna. Min far gick bort i maj efter en lång sjukdomsperiod, det har förstås överskuggat hela året och jag har tillbringat mycket tid i Uppsala. Som tur är har jag haft mitt stora musikintresse och Simons innebandy som har "hållt mig uppe" när det har varit alltför tungt. Jag hade även en härlig sommar med Viktor, vi var ute på flera små resor tillsammans, bland annat var vi turister i Stockholm i några daga, vi har även varit och hälsat på hans gudföräldrar och varit ute i Stockholms skärgård.

Nu hoppas vi på ett nytt, friskt positivt år med mycket glädje och lycka. Vi tar ett steg i taget, en dag i taget, lämnar det som har varit och ser framåt!

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan