29. jul, 2018

Tunga besked...

En tung sommar går mot sitt slut, för ett tag sedan fick vi ett mycket tråkigt besked, Dimmans Eros RNF 182 kan inte länge betraktas som fertil eftersom han har mindre än 10% normala spermier. Eftersom inget sto har blivit dräktigt med honom i år så gjorde vi en fertilitetsundersökning av honom och provsvaren kom för ett par veckor sedan.

Jag är förtvivlad, det var inte så här det skulle bli; han är bara 20 år, men orsaken bedöms ändå vara åldersskäl - även om årets värme inte kan uteslutas siom bidragande orsak. Nu har vi flyttat över "hans" ston till andra hingstar, och jag tackar verkligen de hingsthållare som tagit emot dessa fina, välmeriterade och välstammade ston trots att det började bli sent på säsongen. Jag är också tacksam över stoägarna som varit oerhört förstående, även om de är lika ledsna som vad vi är.

Vi hoppas nu att de som har en Eros-avkomma satsar på att sätta dem i avel i framtiden, det finns t ex bara tre söner som kan vara aktuella för att visas fram för avelsvärdering: min egen Dimmans Helios som är född i år samt Jillan Jericho och IM Elliot Gold, båda födda 2017. Övriga är redan valacker, korsningar, har otillåten färg för New Forest-stamboken (isabell), för stora vita tecken eller är exporterade. 

Själv står jag med fyra ston som inte är dräktiga, de är nu ombetäckta med vår andra hingst Dimmans Emir RNF 208, nu är det bara att hålla tummarna för att även vi får några föl nästa år. Ytterligare två av Eros ston har bytt till Emir. Han går på fribetäckning och det har fungerat mycket bra. I morgon skall vi dräktighetsundersöka första stoet från hans lilla "flock".

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan