Mer om Hembys Lotus RNF 2410

Första gången jag träffade Hembys Lotus RNF 2410 var 2003 då hon var hos mig för att betäckas med Fredriksbergs Dizney. Hon var då åtta år, hade haft tre föl på Hembys stuteri och vad jag minns var hon inte inriden. Hon var ett väldigt snällt och lätthanterligt sto, inte den vackraste om man jämför med de ponnyer som går i topp i utställningsringarna, men väldigt behaglig i temperamentet, helt oförarglig mot både människor och andra hästar och väldigt lätt att tycka om.

Året efter, 2004, hade jag bara ett föl, Dimmans Proud Mary (också efter Dizney) så jag åkte upp till Hemby för att köpa mig ett stoföl. Jag blev erbjuden att köpa Lotus' dotter Hembys Aurora och bestämde mig direkt - hon verkade vara lika trevlig i temperamentet som sin mor. Redan på sommaren tog jag hem Lotus och Aurora för att Peggy (Priory Miss Ellie) och hennes fölunge PM skulle få sällskap. Lotus stod kvar hos mig tills Aurora var avvand någon gång i början av 2005, och en tid efter att Lotus hade åkt hem till Hemby såldes hon. Därefter tävlade hon med placeringar upp till nationell Lätt A, och ytterligare några år senare blev jag erbjuden av den dåvarande ägaren att köpa henne som avelssto. Tyvärr var det fel tid i livet, så jag tackade nej och i stället såldes hon till Torpalyckans stuteri, där hon fick fem föl. 2017 annonserade jag efter att låna några avelsston för att betäcka med Eros, jag fick väldigt många svar om mycket bra ston, men jag kände inte att någon av dem riktigt passade mitt avelsmål. Så ringde Maria på Torpalyckan och frågade om jag ville låna Lotus - jag svarade ja utan att tveka, trots att hon hade hunnit bli 22 år gammal. Maria lät mig därefter behålla henne, och jag blev för första gången ägare till Lotus.

Lotus flyttade hit våren 2017, hon betäcktes med Eros och året 2018 föddes Dimmans Helios. Tyvärr kunde jag inte betäcka om henne med Eros eftersom han inte längre var fertil 2018, så i stället betäckte jag henne med Emir både 2018 och 2019, hon fick två fina stoföl, Heidi och Hafnia födda 2019 och 2020.

Lotus är inte den estetiskt vackraste hästen, hon har ett stort huvud med lite ramskopf, det vill säga att nosryggen är konvex. Det är ingen exteriör brist, men anses inte tilltalande. Jag tycker hon är vacker, hon är väldigt rolig att fotografera eftersom hon är väldigt fotogenisk, hon har en stark utstrålning, det verkligen lyser vänlighet om henne. Hennes allra vackraste sida har hon dock på insidan, hon har ett riktigt stort hjärta. Hon har fått åka med på utställning flera gånger trots att hennes poängrad brukar ligga på ligga på 36 - 37p. Hon är en utmärkt läromästare när man skall lära sig visa häst, det är flera barn som har lärt sig visa häst på utställning tack vare Lotus. Man skulle kunna släppa in henne själv i utställningsringen och hon skulle ändå fixa det galant.

Hon har förärvt sig mycket bra och 2021 tilldelades hon ELIT. Hennes mest framgångsrike avkomma är sonen Hembys Ronaldo (f.2001 e.Sturevallens Gentleman) som bland annat tagit silver vid Nordiska Mästerskapen i hoppning och guld vid lag-SM 2015. Extra kul är att även Eros var med i samma lag som Ronaldo vid det tillfället!

I somras, 2020 fick hon, 25 år gammal, sitt sista föl, Hafnia. När Hafnia såldes fick Lotus åka med sin dotter till den nya ägaren för att stanna där för gott. Tyvärr var de andra hästarna hon skulle gå tillsammans med inte snälla mot henne, och för en vecka sen var jag i Uppsala och hämtade hem henne igen, efter drygt 1,5 månad. När jag släppte ut henne här hemma i den gamla flocken så var det ungefär bara "Hej, kul att se dig igen, var har du varit?" Här hör hon hemma.

Senaste kommentaren

26.01 | 18:34

Hej Finns någon av sadlarna kvar?
Mvh Marie-Louise

27.05 | 07:53

Hej. Kul att läsa det du skriver om Corona. Hon finns numera hos oss uppe i Luleå. En fantastisk tjej.

21.02 | 07:49

Hej Katarina, kontakta mig gärna direkt på telefon 070-526 50 15 eller på Messenger (Facebook, Helena Grühb)- det är de enklaste sätten att komma i kontakt med mig! Hlsn Helena

21.02 | 07:40

Hej har blivit rekommenderad av dig av en vän. Vill gärna komma i kontakt med dig. Vi letar ung ponny. Ev också tävlingsponny.

Dela den här sidan